Szalai Éva weboldala



Nyitóoldal
Magamról
Horoszkópjaim
In memoriam Döme
Bölcsességek
Barátság
Versek
Dalszöveg
Humor
Receptek
Videó
Blog
Fórum
Galéria










GO TO PROFILEYOURPAGE.COM


Pehelytorta cseresznyés tejszínnel 

12 szelet, kb. 1055 kJ (250 kcal) szeletenként 4,3 9 fehérje, 19,2 9 zsiradék, 16,5 9 szénhidrát, 1,7 9 rostanyag  

Hozzávalók:
120 g búzaliszt,
40 g vaj,
1/2 l víz,
csipet tengeri só,
2-3 tojás,
vaj a forma kenéséhez,
500 g sötétszemű cseresznye,
75 g hársvirágméz,
1/4 kávéskanál vaníliapor,
3 lap zselatin, 1/2 l tejszín.
 
Őröljük finomra a búzát, a korpát szitáljuk ki. Forraljuk fel a vizet a vajjal és a sóval, húzzuk le az edényt a tűzről és szórjuk bele a lisztet. Te­gyük vissza a tűzre, és addig keverjük, amíg a tészta ös­szeáll és az edény alján vé­kony réteg képződik. Öntsük a tésztát tálba és keverjünk bele egy egész tojást. Állan­dó keverés közben hűtsük testhőmérsékletűre. Ekkor keverjük bele a második to­jást, a harmadikat pedig csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már teljesen felvet­te. Alaposan keverjük át a tésztát. Akkor jó, ha a kanálon megáll. Kenjünk ki vajjal és szórjunk be kevés korpával egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Tölt­sük bele a tészta harmadát, és 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat), középmagasra ál­lított rácson 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta pehelysze­rűen felemelkedik. A sütési idő első 10 perce alatt a sütő ajtaját tilos kinyitni! A torta­lapot rácson hűtsük ki. A másik két lapot ugyanúgy készítjük el. Közben mossuk, tisztítsuk meg, és magozzuk ki a cseresznyét. Melegítsük fel a gyümölcsöket 50 g mézzel és vaníliaporral, hogy a méz teljesen felol­vadjon. Áztassuk hideg víz­be a zselatint, csöpögtessük le, melegítve oldjuk fel és ad­juk a cseresznyéhez. Tegyük a masszát hűtőszekrénybe. Amíg hűl, verjünk kemény habot a tejszínből, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék mézet is. Keverjük a habot a lehűlt cseresznyé­hez. Két tortalapot kenjünk meg a cseresznyés tejszínnel, a harmadikat daraboljuk fel és szórjuk a torta tete­jére. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Másképpen: Cseresznye helyett készíthetünk pehelytortát párolt és szeletelt barackból vagy körtéből is.                        
(Én ananász & felezett barackkompótból is készítettem már)


Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM


Reform gyümölcskenyér

 
Hozzávalók:

150 g tisztított mogyoró,
100 g tisztított natúr pisztácia (tisztítás: 5 percre forró vízbe dobni, héját lepattintani),
250 g aszalt füge,
250 g kimagozott aszalt szilva,
250 g aszalt sárgabarack,
75 g citronát,
75 g orazsát,
250 g mazsola,
1/2 dl rum,
4 tojás,
2 ek. méz,
125 g teljes kiőrlésű liszt,
1 kk. őrölt fahéj
˝ kk. őrölt szegfűszeg,
1 csipetnyi só,
2 ek. zsemlemorzsadiónyi margarin
 

Készítés:
 

Fügét, szilvát, barackot csíkokra ,cirtonát, oranzsát, mazsolát finomra vágni, rummal meglocsolni, fél órát félretenni.Mézet megolvasztani, tojásokat felverni, lisztet fahéjjal, szegfűszeggel, zsemlemorzsával összekeverni.Aszaltgyümölcs-keveréket, mogyorót, pisztáciát, mézet, tojásokat összekeverni, megszórni a lisztes keverékkel, és jól összedolgozni fakanállal (maszatos massza lesz!).Sütőpapírral kibélelt formában sütni (1,7-1,8 literes forma), 45-50 percig 180C0-ra előmelegített sütőbenHa kész, a formában 10 percig hűlni hagyni, majd kivenni.Alufóliában kell tárolni, 1 hónapig is eláll.


Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM


Szilvás lepény

Nyersanyag szükséglet:
 

tésztához:  30 dkg liszt,
13 dkg vaj / margarin,
 5 dkg cukor,
1,5 dl tejföl,
2 tojássárgája,
késhegynyi só

 

töltelékhez: 1 kg szilva,
10 dkg darált dió / 4-5 kanál zsemlemorzsa,
10 dkg cukor,
 késhegynyi fahéj

 

szilva bevonásához: 10 dkg porcukor,
5 dkg zsemlemorzsa,
5 db tojás,
 5 kanál tejföl,
fél citrom reszelt héja

  

Készítés:

A langyos tejfölben feloldott élesztővel kelt, omlós tésztát készítünk.

Félórai pihentetés után kinyújtjuk és kizsírozott sütőlapra helyezzük. Tojásfehérjével megkenjük és letakarva pihentetjük, amíg eredeti magasságának kétszeresére emelkedik, ezalatt a megmosott, leszárított szilvát kimagozzuk. Elkészítjük a tejfölös fedőanyagot: a tejfölt elkeverjük a tojások sárgájával, cukorral, reszelt citromhéjjal, a morzsával, nagyon parányi sóval, végül hozzákeverjük tojások felvert habját.

A megkelt tésztára egyenletesen rászórjuk a darált diót / morzsát, egyenletesen elosztjuk rajta a kimagozott szilvát, majd rászórjuk a fahéjas cukrot és végül rákenjük a tejfölkrémet.

Mérsékelten forró sütőben, kb. 35-40 percig sütjük.
(kajsziból is nagyon finom)




Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM


Fagyi szelet


Nyersanyag szükséglet:

Piskótához:


6 db
tojás

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaó

 


Krémhez:

2 dl tej

3 evőkanál liszt

3 db tojássárgája

25 dkg margarin

20 dkg sütőcukor

2 csomag vaníliás cukor

 


Tetejére:


3 db
tojásfehérje

15 dkg sütőcukor



Készítés:


A hozzávalókból piskótát készítünk. A tojásokat a cukorral együtt robotgéppel felverjük. A lisztet elvegyítjük a kakaóval, és egyenletesen belekeverjük a masszába, es sütőpapírral kibélelt tepsibe ontjuk. A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra, es 40 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejben elhabarjuk a lisztet, és lassú hőmérsékleten sűrűre főzzük. Mikor a tűzhelyről levesszük, belekeverjük a tojássárgáját.

Langyosra hűtjük, és hozzáadjuk a sütőcukrot, és a vaníliás cukrot.(Lágy keveréket kapunk)

A margarint habosra keverjük, és a tojásos keveréket lassan belecsorgatjuk, a robotgéppel habosra kidolgozzuk. A piskóta tetejére halmozzuk, és simára elkenjük.

A tojásfehérjékből a cukorral keményhabot készítünk, és a sárga krémre tesszük. Egyenletesen eligazítjuk, villahegyével megdíszítjük.

Hűtőszekrényben jól lehűtjük.

Nagyon finom sütemény!



Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM


Túrós gúla

Nyersanyag szükséglet:

A tészta:

6 tojás,
12 dkg porcukor,
12 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
baracklekvár.

A krémhez:

1/2 kg túró,
3 dl tejszín,
20 dkg porcukor,
1,5 dl tej, 
csomag zselatin,
pár szem barackbefőtt.


Készítés:

A tésztához szükséges alapanyagokból lekváros piskótatekercset készítünk. Amikor teljesen kihűlt, felszeleteljük és egy folpackkal kibélelt kerek jénai tálat egy sorral kirakunk vele. A krémhez a túrót villával összetörjük, és összekeverjük a cukorral és a tejszínnel. A tejet meglangyosítjuk, csomómentesen elkeverjük benne a zselatint és a túróhoz adjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott barackbefőttet is. A formába beleöntjük a krémet, és némi dermedés után befedjük lekváros tekercsekkel. Hűtőben dermesztjük kb. fél napig. Fogyasztás előtt lapos tányérra borítjuk a gúlát, a fóliát eltávolítjuk, és tortaszerűen felszeleteljük.



Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM



Rakott almás 


Nyersanyag szükséglet:

Tészta:
  • 25 dkg liszt,
  • 20 dkg cukor,
  • 2-3 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál margarin,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • fél csomag sütőpor,
  • 2 evőkanál kakaópor.
Krémhez:
  • Két csomag vaníliás főzős pudingpor,
  • 8 dl tej,
  • 8 kanál cukor.
Készítés: 

A sütőt közepes hőfokon melegítsd elő. Egy közepes nagyságú tepsit jól kenj ki zsiradékkal és vékony szeletekre darabolt almával, egymásra rétegezve rakd ki az alját. A kevert tészta hozzávalóit jól keverd ki, és simítsd az almára. Közepes tűznél addig süsd, míg a tészta szépen át nem sül. Közben elkészíted a vanília krémet. A kisült tésztát ráborítod alufóliára úgy, hogy az alma maradjon felül. Erre rákened a krémet még forrón, majd hagyod kihűlni. (Nem nyalakodni ám közben!)  A tetejére szórhatsz kakaóport díszítésként, amikor már kihűlt.

Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM


Citromos álom
 
  

Nyersanyag szükséglet: 

25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta (mert ez jobban puhul),                  
0.50 l tejföl,
0.50 l tejszín,
2 db citrom,
12 ek. cukor,
1 cs. vaniliás cukor 

Készítés: 

A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.
Egy jénai tál alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön, és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citromgerezdekkel és levélkével díszítjük.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Nagyon finom, könnyen elkészíthető sütés nélküli sütemény.


Vissza a lap tetejére
GO TO PROFILEYOURPAGE.COM






www.szeva.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!